increase Font
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard
ΕΣΠΑ 2014-2020

Ταξίδι στον κόσμο

Κάλαντα από όλη την Ελλάδα!

title 1

Τα κάλαντα είναι μικρά τραγούδια που ψάλλονται συνήθως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια, η Κυριακή των Βαΐων.

Τραγουδούνται από παιδιά μέχρι 14 ή 15 ετών (αν και υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που τα ψάλουν και ενήλικες) μεμονωμένα ή κατά ομάδες,  από πόρτα σε πόρτα σε σπίτια, καταστήματα, δημόσιους χώρους κλπ είτε μόνο προφορικά είτε με τη συνοδεία σιδερένιου τριγώνου αλλά και άλλων μουσικών οργάνων (φυσαρμόνικας, ακορντεόν, τύμπανου κλπ).


Ξεκινούν με χαιρετισμό, στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική εορτή που φθάνει και καταλήγουν σε ευχές. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα κάλαντα είναι καθαρεύουσα κάτι που φανερώνει την άμεση καταγωγή τους από τους Βυζαντινούς χρόνους και τις Καλένδες του Ιανουαρίου που γιορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ως προς τον τύπο σχετίζονται με το αρχαιοελληνικό έθιμο της Ερεστώνης.

Πολλές είναι και οι διάφορες παραλλαγές στις οποίες χρησιμοποιούνται οι τοπικές διάλεκτοι. Ο μεγάλος αριθμός των διαφόρων παραλλαγών οδήγησε στη διάκρισή τους σε εθνικά ή αστικά και τοπικά ή παραδοσιακά (κατά περιοχή). Στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από τριάντα παραλλαγές
μόνο στον Ελλαδικό χώρο.

Πάτησε εδώ για να δεις πολλές από αυτές τις παραλλαγές!