increase Font
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard
ΕΣΠΑ 2014-2020

Δράσεις

Τα πλεονεκτήματα της εκπαιδευτικής ρομποτικής

title 1

Μερικά είναι προφανή, όπως το γεγονός ότι θα έρθει σε επαφή με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία -τομείς που πλέον πρωταγωνιστούν στην αγορά εργασίας, αλλά παρόλα αυτά δεν διδάσκονται στα σχολεία. Επιπλέον, τα μαθήματα ρομποτικής έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τα παιδιά γιατί…

Ενδυναμώνουν τις δεξιότητες STEM

Η λέξη STEM προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Science, Technology, Engineering, Mathematics (Επιστήμη, Τεχνολογία, Κατασκευές, Μαθηματικά) και αποτελεί  τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τους κανόνες των φυσικών επιστημών και να κατανοήσουν βαθιά τις μαθηματικές έννοιες, αλλά και τη λογική που κρύβεται πίσω από τον προγραμματισμό. Αλλά το καλύτερο είναι πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς εξπέρ στη φυσική ή τα μαθηματικά για να παρακολουθήσει τα μαθήματα! Η γνώση είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά και μέσα από μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία.

Μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά

Η εκπαιδευτική ρομποτική διδάσκεται σε μικρές ομάδες παιδιών -ενώ και η συμμετοχή στους αγώνες γίνεται μέσω ομάδας 3-4 ατόμων. Όπως όλες οι ομαδικές δραστηριότητες και τα σπορ, έτσι και η ρομποτική δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν την άμιλλα, το ομαδικό πνεύμα και τη διάθεση συνεργασίας. Oι κοινωνικές δεξιότητές τους βελτιώνονται και μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίζουν τη χαρά της νίκης αλλά και την απογοήτευση της ήττας. Έτσι, ακόμα και τα παιδιά που δεν είναι ιδιαίτερα «αθλητικοί» τύποι, έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής σε μια αγωνιστική ομάδα. Επιπλέον, ανάμεσα στους συμπαίκτες τους τα παιδιά κάνουν καλούς φίλους.

Εξασκούνται στη δημιουργική σκέψη και τη λύση αποφάσεων

Είναι εντυπωσιακό πως για κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε ένα μάθημα ή έναν αγώνα, κάθε ομάδα μπορεί να βρει και μια διαφορετική λύση! Κι επειδή οι λύσεις πρέπει να βρεθούν και να εφαρμοστούν γρήγορα, τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα και μαθαίνουν να στηρίζουν την άποψή τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Εκτός από τις βασικότατες γνωστικές δεξιότητες του problem solving και του project management, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τους πολίτες του 21ου αιώνα, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και δεξιότητες κοινωνικές και συναισθηματικές (αυτοεκτίμηση, έκφραση, ενσυναίσθηση).
Ανακαλύπτουν κλίσεις και ενδιαφέροντα που δεν ήξεραν ότι διαθέτουν

Η έκθεση των παιδιών σε μία σειρά από καινούρια ερεθίσματα, όπως η μηχανική (μέσω του χτισίματος του ρομπότ), ο προγραμματισμός ή ο σχεδιασμός, τους δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους τα καταφέρνουν ή που τους κεντρίζουν πολύ το ενδιαφέρον. Εάν δεν δοκιμάσουν, ίσως δεν θα το μάθουν ποτέ! Μαθαίνουν να χειρίζονται την τεχνολογία με υπευθυνότητα
Παρόλο που εμείς οι γονείς συχνά τρομοκρατούμαστε στην ιδέα ότι η τεχνολογία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές απασχολούν τα παιδιά μας για αρκετό χρόνο παρέχοντάς τους πρόσβαση σε έναν άγνωστο σε εμάς κόσμο, η τεχνολογία είναι πρόοδος και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι αρνητικό. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η χρήση της τεχνολογίας. Ένα μάθημα εκπαιδευτικής ρομποτικής μπορεί να αποδείξει στα παιδιά ότι η τεχνολογία και οι Η/Υ είναι ένα μέσο που θα πρέπει να μάθουμε -να «δαμάσουμε» προς το κοινό καλό, προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων και της βελτίωσης της πραγματικής ζωής.

Βάζουν γερά θεμέλια για τη μελλοντική καριέρα τους

Οι δεξιότητες STEM είναι βασικό ζητούμενο σε μια μεγάλη σειρά από θέσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Ακόμα όμως κι αν το παιδί επιλέξει μια καριέρα που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μηχανική, τις επιστήμες ή τα μαθηματικά, είναι σίγουρο ότι η εκπαιδευτική ρομποτική θα του έχει δώσει το κίνητρο να αγαπήσει τη γνώση και την έρευνα -κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να έχει επιτυχία σε ό,τι κάνει αλλά και για να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον.

Photo Gallery